Ana içeriğe atla

Korece Çalışmak İçin Pratik Uygulamalar!

 Bulutlu ve kasvetli bir günden herkese merhaba! Bu uğursuz havayı neşeli Korece şarkılarla dağıtmaya çalışan ben, işinize çok yarayacak bir konuyla karşınızdayım. Umarım önerilerim sizin de hoşunuza gider:)

 Bir önceki yazımda Korece çalışmaya nasıl başlamalıyım sorusunu yanıtlandırmıştım. Bu yazıda ise Korece çalışma sürecinde bana çok yardımı dokunan bazı uygulamaları tanıtacağım. Önerilerim daha çok temel seviye Korece çalışanlar için olmakla beraber bazı uygulamalar orta ve yüksek seviye Koreceyi de kapsamaktadır. Her uygulama önerisinin altına o uygulamanın linkini bırakacağım^-^

 O zaman başlayalım!

1. Duolingo

 Baştan söylemem gerekir ki eğer Duolingo üzerinden Korece öğrenmek istiyorsanız temel İngilşce bilgisine sahip olmalısınız. Çünkü Türkçe konuşan kullanıcılar için Korece öğrenme seçeneği sunulmamış. Bu yüzden ana dilinizi İngilizce seçmeniz gerekecek. 
 
 Duolingo'yla oyun oynar gibi adım adım kelime dağarcığınızı genişletip özet konu anlatımıyla kısa sürede grameri kavrayabilir ve ayrıca etkinliklerle konuşma ve dinleme yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Seviyeleri atladıkça yeni seviyeler açılacak, bu arada elmaslar kazanacak ve diğer kullanıcılarla yarışma imkanı elde edeceksiniz. Eğer Duolingo ilerde şu an bazı dillerde olduğu gibi Koreceye de hikaye özelliğini eklerse işte o zaman tadından yenmez bir uygulama olacak. 

 Not: Elinizden geldiğince bilmediğiniz kelimeleri not almaya çalışın. Çünkü eğer telefondan çalışıyorsanız kelimeyi yıldızlama şansına sahip olamayabilirsiniz. 


2. Memrise

 Gelelim Memrise'a! Memrise nedense hep favorim olmuştur. Daha çok kelime ezberlemeye yönelik bir uygulama olmasına rağmen son zamanlarda daha da gelişip gramer ve günlük ifade kalıplarını da ders planına eklemiş bulunmakta. Ayrıca öğrendiğiniz kelime veya ifadeye, robotik bir sesten değil de Korelilerin ağzından duyarak sanki bizzat Koreli arkadaşınızdan öğreniyormuş gibi doğal bir şekilde hakim olabilirsiniz. Memrise'ın en sevdiğim yönü takıldığım kelimeleri işaretlemesi ve sonrasında farklı zaman ve şekillerde birçok kez karşıma çıkartarak kelimeyi iyice ezberletmesiydi. Bu şekilde ayrıca not almama gerek kalmadan kelime haznemi genişletmiştim. 

Memrise'da da arkadaş ekleyebilir ve diğer kullanıcılarla yarışabilirsiniz. Her kelimeyle ilk karşılaşmanızda toprağa bir tohum atacak ve o tohumun güzel bir çiçeğe dönüşmesini izleyerek muhteşem bir bahçeye sahip olacaksınız! 



3. PopPopping Korean - Conversation

 Bu uygulamayı bana sevgili Korece öğretmenim önermişti. Eğlenceli diyaloglar ve etkinliklerle dolu, elinize aldığınızda asla bırakmak istemeyeceğiniz küçük bir hazine. Bob'un şapşallıklarına gülerken kırk bölümün nasıl bittiğini anlamayacaksınız bile. Her bölümde karakterlerin konuşmaları altyazı olarak da mevcut. Ayrıca bölümde yer alan gramerin ayrıntılı haline sağ üstteki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu uygulama da İngilizce konuşan kullanıcı kitlesi için hazırlanmış. Fakat diyaloglar ve etkinlikler sadece Korece olduğu için zorlanacağınız düşünmüyorum. Şimdiden iyi eğlenceler!



 
 Evet! Bu yazıda en kullanışlı bulduğum üç uygulamadan bahsettim. Umarım siz de bu uygulamaları seversiniz. Ve umarım bu uygulamalar sayesinde başarı merdiveninde daha yukarılara tırmanabilirsiniz!

 Esen kalın!








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hanja (Hanca) Nedir?

 Herkese yeniden merhaba,  Bugünkü yazıda Korece öğrenenler için çok ama çok önemli bir şeyden, 'Hanja'dan bahsedeceğim. Eğer hanja öğrenirseniz Korece gözünüze çok ama çok farklı görünmeye başlayacak! Ve çok daha eğlenceli bir hal alacak. O zaman başlayalım!  Hanja nedir?  Gelin bu soruyu şu ünlü Korece sözlüğü Naver'a soralım.  Hanja(한자): Çin'de ortaya çıkmış günümüzde de kullanılmakta olan Çince karakterler.  Aslında Hanja sözcükleri Türkçemizde bulunan Arapça ve Farsça sözcükler gibi düşünebiliriz. Nasıl bizde bu kelimeler nispeten daha karmaşık ve zorsa (ihtimam, mukadderat), aynı şekilde Korecede de Hanja sözcükler genel olarak daha yüksek seviye sözcüklerdir. Bu yüzden Hanjanın mantığını iyice kavrarsanız orta ve yüksek seviye Korece sizin için çok daha kolay hale gelecektir.  Hanja'nın mantığı nedir?  Evet Hanja karakterler size karmaşık görünebilir. Fakat dünyada her şeyin bir mantığı olduğu gibi Hanja'nın da bir mantığı vardır. Eğer bu mantığı öğrenirs

Korece Zor Mu?

 Herkese merhabalar!   Bugün hakkında her gün birçok soru gelen bir konuyu ele almaya karar verdim. Koreliler bile Türklerin Korecesinin çok iyi olduğunu düşünürken, Korece öğrenmek isteyip de bir türlü başlamaya cesaret edemeyen ve Korecenin zorluğundan endişe eden arkadaşlar var. Umarım bu yazı sizin için faydalı olur.  Korecenin zorluk derecesini dört farklı başlık altında ele alacağım: Kore alfabesi Hangeul, Korece telaffuz, Korece kelimeler ve Korece gramer.   Hazırsanız başlayalım! ㄱㄱ!  1. Hangeul  Birçok insan Çince karakterlerden dolayı bütün Asya dillerinin alfabelerinin içinden çıkılmaz olduğunu düşünür. Korece öğrenmek istiyorsanız bu konuda endişelenmenize hiç ama hiç gerek yok. Hangeul da aynı Latin alfabesi gibi harflerden oluşur, heceleri karşılayan karakterlerden oluşmaz.   Hangeul, zaten kolaylık amaçlı oluşturulmuş bir alfabedir. Hangeul'ın tarihine kısaca bakarak bunu anlayabiliriz:  Joseon Hanedanı'ndan Kral Sejong'un 1443 yılında halkın okuryazarlık ora