Ana içeriğe atla

Korece Zor Mu?

 Herkese merhabalar! 

 Bugün hakkında her gün birçok soru gelen bir konuyu ele almaya karar verdim. Koreliler bile Türklerin Korecesinin çok iyi olduğunu düşünürken, Korece öğrenmek isteyip de bir türlü başlamaya cesaret edemeyen ve Korecenin zorluğundan endişe eden arkadaşlar var. Umarım bu yazı sizin için faydalı olur.


 Korecenin zorluk derecesini dört farklı başlık altında ele alacağım: Kore alfabesi Hangeul, Korece telaffuz, Korece kelimeler ve Korece gramer. 

 Hazırsanız başlayalım! ㄱㄱ!

 1. Hangeul


 Birçok insan Çince karakterlerden dolayı bütün Asya dillerinin alfabelerinin içinden çıkılmaz olduğunu düşünür. Korece öğrenmek istiyorsanız bu konuda endişelenmenize hiç ama hiç gerek yok. Hangeul da aynı Latin alfabesi gibi harflerden oluşur, heceleri karşılayan karakterlerden oluşmaz. 

 Hangeul, zaten kolaylık amaçlı oluşturulmuş bir alfabedir. Hangeul'ın tarihine kısaca bakarak bunu anlayabiliriz:


 Joseon Hanedanı'ndan Kral Sejong'un 1443 yılında halkın okuryazarlık oranını artırmak için icat ettiği Hangeul, oldukça kolay öğrenilebilen bir alfabedir. Hangeul'dan önce kullanılmakta olan Çince karakterler, bizim için olduğu kadar Kore halkı için de zordu ve yaşamını kazanmaya çalışan sıradan halk bu karakterleri öğrenmeye fırsat bulamıyordu. Sadece elit bir kesim Çince karakterlere hakimdi ve bu durum fırsat eşitsizliğine yol açıyordu. İşte bu yüzden Kral Sejong, bütün Kore halkının kolayca öğrenebileceği bir alfabe hazırlama ihtiyacı duydu. Bu alfabenin adı Kore'nin yazısı anlamına gelen 한글(Hangeul) oldu.

 Çince karakterler yüzünden ne Japoncayı ne de Çinceyi öğrenebilmiş birisi olarak Kral Sejong'a minnettarım😌

 2. Korece telaffuz

 Korece kelimeler, yazıldığı gibi okunur. Bu yüzden Hangeul ile yazılmış bir kelimeyi telaffuz etmek, İngilizce bir kelimeyi telaffuz etmekten çok daha kolaydır. Belki bazı tonlamalar size başlarda zor gelebilir, fakat Korece ile haşır neşir oldukça, kulağınız bu tonlamalara alışacaktır. Türkler olarak Korece telaffuzda en iyi olan ülkeler arasındayız.


 Bazı Korece harflerin telaffuzu bizim için oldukça kolaydır:
 Mesela ㅡ (ı). Korece, ı harfinin yer aldığı nadir dillerden bir tanesidir. 
 Korecede bizdeki ç harfi de ㅊ olarak yer alır. 
 샤 hecesini okurken ş sesini çıkarmanız gerekir. 
ㅇ(ng) geniz harfini, İç Anadolu ve Egeliler çok daha kolay çıkartmaktadır.

 Telaffuzunda en çok kafa karışıklığı yaşanan harflerㅓ(eo) ve ㅗ(o)  sanıyorum. 
 ㅓ, geniş ağızla söylenen (Korece öğretmenimin tabiriyle aptal gibi söylenen) bir o iken; ㅗ ise dudakları büzerek yapılan yuvarlaktan çıkarılan bir o'dur.


 Fakat genel olarak Korece Türkler için telaffuzu zor olan bir dil değil. Bu konuda şanslıyız💃


 3. Korece kelimeler

 Korece kelimeden oldukça zengin bir dildir. Aynı bizim dilimizde birçok Arapça ve Farsça kökenli kelimenin olması gibi, Korecede de Çince kökenli kelimeler çok fazla yer kaplamaktadır. Ve yüksek seviye Koreceye yaklaştıkça Çince kökenli kelimelerin yoğunluğu artar. Bizdeki namütenahi, müteessir gibi Arapça kökenli kelimelerin daha zor kelimeler kabul edilmesi ile benzer düşünülebilir. 

 Fakat bu ekstra bir zorluk demek değildir. Temel seviye Korece öğrenenlerin ileride zorlaşacak düşüncesiyle endişelenmesi gerekmez. Hangi dili öğrenirseniz öğrenin yüksek seviyelere çıktıkça öğrenmeniz gereken kelime sayısı ve bu kelimelerin zorluk derecesi artacaktır. Günlük kelime çalışmanızı yaparak bu süreci rahatça devam ettirebilirsiniz. 

 Unutmayın ki bir dili tamamen öğrenmek mümkün değildir. Dil sürekli genişleyen uçsuz bucaksız bir uzay gibidir. Bu doyum olmaz uzay yolculuğunun tadına, yolculuğa başlamadan varamazsınız.



 4. Korece gramer

 Geldik son ve en ama en şanslı olduğumuz başlığa. Roman havası açıp göbek atmaya başlayabilirsiniz💃😂



 Korece, Türkçe ile beraber Ural-Altay dil ailesinin Altay kolunda yan yana oturur.



 Her iki dilde de sözcük dizilimi aynıdır. Özne + Nesne + Yüklem. Hadi bir örnek verelim:

 나는(ben) 사과(elma)를(yı) 아주(çok) 좋아한다(severim).

 Örnekte görebileceğiniz gibi, Korece de sondan eklemeli bir dildir. Kelimenin köküne dokunmadan, kelimenin sonuna ekinizi ekleyerek istediğiniz anlamı verirsiniz. 

 Bir diğer konu ise aynı dil ailesinin aynı kolunda arkadaş arkadaş oturmanın sonucu olarak Korece gramerin bizim için çok ama çok anlaşılır olması. Hatta yeni bir dilbilgisi konusu öğrendiğinizde, ben bunu önceden görmüştüm sanki dedirtip, deja vu yaşatacak kadar benzer. Üstelik Koreliler de bunun farkında😂 İnanmadınız mı?

   (Tanıdığım Türklerin hepsi Korecede iyi!)
  👇
 비정상 회담 (Anormal Zirve) programında programın sunucularının hep bir ağızdan söyledikleri bir cümle bu. Yine de Korece öğrenme konusunda çekinceleriniz varsa takdir size kalmış.

 Aşağıdaki videoda 3:42'den itibaren bu konuşmanın geçtiği ve Türklerin Korecede iyi olma nedeninin açıklandığı kısmı izleyebilirsiniz.

 
 
  Evet arkadaşlar! Bugünkü yazının da sonuna geldik. Korece öğrenen Türkler olarak şanslı bir gruptayız. Umarım biraz olsun cesaretlendirip Koreceye başlama hevesinizi artırabilmişimdir. 

 Soru, düşünce ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakmayı unutmayın. Yarın görüşmek üzeree👋

 Esen kalın💗

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hanja (Hanca) Nedir?

 Herkese yeniden merhaba,  Bugünkü yazıda Korece öğrenenler için çok ama çok önemli bir şeyden, 'Hanja'dan bahsedeceğim. Eğer hanja öğrenirseniz Korece gözünüze çok ama çok farklı görünmeye başlayacak! Ve çok daha eğlenceli bir hal alacak. O zaman başlayalım!  Hanja nedir?  Gelin bu soruyu şu ünlü Korece sözlüğü Naver'a soralım.  Hanja(한자): Çin'de ortaya çıkmış günümüzde de kullanılmakta olan Çince karakterler.  Aslında Hanja sözcükleri Türkçemizde bulunan Arapça ve Farsça sözcükler gibi düşünebiliriz. Nasıl bizde bu kelimeler nispeten daha karmaşık ve zorsa (ihtimam, mukadderat), aynı şekilde Korecede de Hanja sözcükler genel olarak daha yüksek seviye sözcüklerdir. Bu yüzden Hanjanın mantığını iyice kavrarsanız orta ve yüksek seviye Korece sizin için çok daha kolay hale gelecektir.  Hanja'nın mantığı nedir?  Evet Hanja karakterler size karmaşık görünebilir. Fakat dünyada her şeyin bir mantığı olduğu gibi Hanja'nın da bir mantığı vardır. Eğer bu mantığı öğrenirs

Korece Çalışmak İçin Pratik Uygulamalar!

 Bulutlu ve kasvetli bir günden herkese merhaba! Bu uğursuz havayı neşeli Korece şarkılarla dağıtmaya çalışan ben, işinize çok yarayacak bir konuyla karşınızdayım. Umarım önerilerim sizin de hoşunuza gider:)  Bir önceki yazımda Korece çalışmaya nasıl başlamalıyım sorusunu yanıtlandırmıştım. Bu yazıda ise Korece çalışma sürecinde bana çok yardımı dokunan bazı uygulamaları tanıtacağım. Önerilerim daha çok temel seviye Korece çalışanlar için olmakla beraber bazı uygulamalar orta ve yüksek seviye Koreceyi de kapsamaktadır. Her uygulama önerisinin altına o uygulamanın linkini bırakacağım^-^  O zaman başlayalım! 1. Duolingo  Baştan söylemem gerekir ki eğer Duolingo üzerinden Korece öğrenmek istiyorsanız temel İngilşce bilgisine sahip olmalısınız. Çünkü Türkçe konuşan kullanıcılar için Korece öğrenme seçeneği sunulmamış. Bu yüzden ana dilinizi İngilizce seçmeniz gerekecek.     Duolingo'yla oyun oynar gibi adım adım kelime dağarcığınızı genişletip özet konu anlatımıyla kısa sürede grameri