Ana içeriğe atla

Webtoon Okuyarak Korece Öğrenme

 Güneşli bir günden herkese merhaba!

 Korecesini geliştirmek isteyenler toplanın. Itaewon Class, Cheese in the Trap, Orange Marmalade ve Misaeng gibi birçok dizinin uyarlandığı webtoon nedir, nereden izlenir, Korecenize nasıl faydalı olur hepsini açıklayacağım bir yazıyla karşınızdayım. 
 
 Hazırsanız başlayalım!


 Webtoon nedir?

 Webtoon, web(internet ağı) ve toon(karikatür anlamına gelen cartoon'dan gelir) kelimelerinden oluşur. İnternet çizgi romanı anlamına gelir. Webtoon aslında hiç de sanıldığı gibi yeni değildir. Kore'de yirmi yıldan uzun süredir var olan bir kavramdır. İnternet kültürünün Kore'de ne kadar gelişmiş olduğunu sadece buradan bile anlayabiliriz.
 

 Webtoon, Amerikan yapımı web comicler ve Japon mangalarından gerek çizim tarzı gerekse işlenen konularla ayrılır. İnternetten arattığınızda da webtoonun sadece Kore'ye özgü bir kavram olduğunu görürsünüz. 

Webcomic örneği

Manga örneği

Webtoon örneği

 Her yazarın tarzı farklı olduğundan genelleme yapmak kolay olmasa da, baktığımız zaman webtoonlar genellikle renkli, pastel tonlarda, manga ve webcomiclere oranla gerçeğe daha yakın çizimlerden oluşur. 

 Webtoon okuyarak Korecemi ilerletebilir miyim?

 Okuduğunuz webtoon Korece ise neden olmasın? Daha çok diyaloglardan oluştuğu için webtoon okumak, özellikle günlük konuşma diline daha hakim olmanızı sağlar. Macera dolu bir webtoonu okurken bilmediğiniz kelimeleri not alabilir ve bu sırada hiç sıkılmadan kelime dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Okuyacak Korece kitabı olmayan arkadaşlar için webtoon harika bir seçenek!


 Peki nereden webtoon okuyabiliriz?

 Webtoon okumak için birçok farklı platform mevcut. Ama ben bu yazıda size en iyi bilinen iki tanesini tanıtacağım:

 1. Naver Webtoon


 Naver Webtoon birçok webtoonu ücretsiz okuyabileceğiniz, Kore'nin en çok tercih edilen webtoon platformudur. Bazı webtoonların ileriki bölümlerine sadece kurabiyelerle ulaşabilirsiniz. Bu kurabiyeleri satın alabilir ya da uygulamanın önerdiği görevleri yerine getirerek 4000 kurabiyeye kadar kazanabilirsiniz. Ama ben şu ana kadar kurabiye harcamaya pek gerek duymadım😊 Ayrıca bazı günler bazı webtoonların bütün bölümleri ücretsiz açılıyor!

 Buraya tıklayarak Naver Webtoon uygulamasını akıllı telefonunuza indirebilirsiniz.

 Webtoon önerisi: Naver Webtoon'dan diziye de uyarlanmış olan Cheese in the Trap'i okuyabilirsiniz💁 Ben şu sıralar 두번째 생일 (İkinci Doğum Günü) adında gerilim dolu bir webtoonu takip ediyorum. Orange Marmalade serisi de Naver Webtoon'da mevcut, fakat ileriki her bölüm için iki kurabiye harcamanız gerekiyor.


 2. Daum Webtoon


 Daum Webtoon Naver Webtoon'a göre daha derli toplu bir platform olmakla beraber biraz daha cimri😕 Yine de ücretsiz okuyabileceğiniz birçok webtoon mevcut (oleey💃). Aşağıdaki linkten Daum Webtoon'u akıllı telefonunuza indirebilirsiniz:


 Webtoon Önerisi: Bir ara oldukça popüler olan Itaewon Class dizisinin webtoonu Daum Webtoon'da var. İlk iki sezonunu ücretsiz olarak okuyabilirsiniz!



 Bu uygulamalardan hoşlandığınız çizim ve konulara göre birçok webtoonu okuyabilir hem de bu arada eğlenerek Korecenizi geliştirme imkanı edinebilirsiniz!

 Lütfen soru, düşünce ve önerilerinizi yorum olarak bırakmayı unutmayın😌 Sizden gelen yorumlar bana bir sonraki yazı için çok büyük bir heves ve güç kaynağı oluyor. Yarın görüşmek üzeree🙋

 Esen kalın💗

 

Yorumlar

  1. merhaba,
    ben webtoon telefonuma indirdim ama dil ayarlarında Korece'yi göremedim. webtoonların hepsi İngilizce olarak gözüküyor nasıl ayarlayabilirim bir bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende bulamadım eğer bulduysann bana söylermisin

      Sil
    2. Naver webtoon indirin

      Sil
  2. Hangi uygulamayı indirdiniz acaba? Uygulama ismi verirseniz yardımcı olabilirim^^

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hanja (Hanca) Nedir?

 Herkese yeniden merhaba,  Bugünkü yazıda Korece öğrenenler için çok ama çok önemli bir şeyden, 'Hanja'dan bahsedeceğim. Eğer hanja öğrenirseniz Korece gözünüze çok ama çok farklı görünmeye başlayacak! Ve çok daha eğlenceli bir hal alacak. O zaman başlayalım!  Hanja nedir?  Gelin bu soruyu şu ünlü Korece sözlüğü Naver'a soralım.  Hanja(한자): Çin'de ortaya çıkmış günümüzde de kullanılmakta olan Çince karakterler.  Aslında Hanja sözcükleri Türkçemizde bulunan Arapça ve Farsça sözcükler gibi düşünebiliriz. Nasıl bizde bu kelimeler nispeten daha karmaşık ve zorsa (ihtimam, mukadderat), aynı şekilde Korecede de Hanja sözcükler genel olarak daha yüksek seviye sözcüklerdir. Bu yüzden Hanjanın mantığını iyice kavrarsanız orta ve yüksek seviye Korece sizin için çok daha kolay hale gelecektir.  Hanja'nın mantığı nedir?  Evet Hanja karakterler size karmaşık görünebilir. Fakat dünyada her şeyin bir mantığı olduğu gibi Hanja'nın da bir mantığı vardır. Eğer bu mantığı öğrenirs

Korece Çalışmak İçin Pratik Uygulamalar!

 Bulutlu ve kasvetli bir günden herkese merhaba! Bu uğursuz havayı neşeli Korece şarkılarla dağıtmaya çalışan ben, işinize çok yarayacak bir konuyla karşınızdayım. Umarım önerilerim sizin de hoşunuza gider:)  Bir önceki yazımda Korece çalışmaya nasıl başlamalıyım sorusunu yanıtlandırmıştım. Bu yazıda ise Korece çalışma sürecinde bana çok yardımı dokunan bazı uygulamaları tanıtacağım. Önerilerim daha çok temel seviye Korece çalışanlar için olmakla beraber bazı uygulamalar orta ve yüksek seviye Koreceyi de kapsamaktadır. Her uygulama önerisinin altına o uygulamanın linkini bırakacağım^-^  O zaman başlayalım! 1. Duolingo  Baştan söylemem gerekir ki eğer Duolingo üzerinden Korece öğrenmek istiyorsanız temel İngilşce bilgisine sahip olmalısınız. Çünkü Türkçe konuşan kullanıcılar için Korece öğrenme seçeneği sunulmamış. Bu yüzden ana dilinizi İngilizce seçmeniz gerekecek.     Duolingo'yla oyun oynar gibi adım adım kelime dağarcığınızı genişletip özet konu anlatımıyla kısa sürede grameri

Korece Zor Mu?

 Herkese merhabalar!   Bugün hakkında her gün birçok soru gelen bir konuyu ele almaya karar verdim. Koreliler bile Türklerin Korecesinin çok iyi olduğunu düşünürken, Korece öğrenmek isteyip de bir türlü başlamaya cesaret edemeyen ve Korecenin zorluğundan endişe eden arkadaşlar var. Umarım bu yazı sizin için faydalı olur.  Korecenin zorluk derecesini dört farklı başlık altında ele alacağım: Kore alfabesi Hangeul, Korece telaffuz, Korece kelimeler ve Korece gramer.   Hazırsanız başlayalım! ㄱㄱ!  1. Hangeul  Birçok insan Çince karakterlerden dolayı bütün Asya dillerinin alfabelerinin içinden çıkılmaz olduğunu düşünür. Korece öğrenmek istiyorsanız bu konuda endişelenmenize hiç ama hiç gerek yok. Hangeul da aynı Latin alfabesi gibi harflerden oluşur, heceleri karşılayan karakterlerden oluşmaz.   Hangeul, zaten kolaylık amaçlı oluşturulmuş bir alfabedir. Hangeul'ın tarihine kısaca bakarak bunu anlayabiliriz:  Joseon Hanedanı'ndan Kral Sejong'un 1443 yılında halkın okuryazarlık ora