Ana içeriğe atla

Online Koreli Arkadaş Edinme

 Güneşli bir günden herkese merhaba!



 Başlıktan da anlayacağınız gibi bugünün konusu online Koreli arkadaş edinmek. İlk Koreli arkadaşımla neredeyse tek kelime Korece bilmezken, altı yıl önce tanışmıştım ve hala konuşuyoruz. Hatta Kore'de buluşup beraber zaman geçirme fırsatımız da oldu. Korece adına o kadar çok şey öğrendim ki, böyle bir yazı yazmam neredeyse şart oldu. Umarım anlatacaklarım sizin de çok iyi anlaşabileceğiniz arkadaşlar bulmanıza yardımcı olur.

 Önce Koreli bir arkadaşımızın olmasının Korecemize katacaklarından bahsettikten sonra kullanıp memnun kaldığım bazı dil değişimi uygulamalarından ve bu uygulamalarda dikkat etmemiz gereken bazı noktalardan bahsedeceğim. 

 Haydi başlayalım!

 Neden bir Koreli arkadaşım olmalı?

 Hangi dili öğrenirseniz öğrenin, o dil anadili olan biriyle konuşmak dil öğrenmenin en doğal yöntemidir. Bu yüzden bir dili öğrenmek için, o dilin konuşulduğu ülkeye gitmek en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Ya da yaşadığınız yerde, anadili öğrendiğiniz dil olan insanlar bulmanın size çok faydası olacaktır. Kitaplardan öğrenemeyeceğiniz birçok ince ayrıntıyı öğrenebilir, bolca pratik yapabilir, dinleme ve konuşma becerilerinizi geliştirebilirsiniz.



 Peki ya, ne yurt dışına çıkma imkanınız ne de yaşadığınız yerde anadili o dil olan insanlar yoksa ne yapmalı?

 İşte tam da bunun için geliştirilen dil değişimi uygulamaları var. Bu uygulamalar aracılığıyla çok uzaklardan arkadaşlar edinebilir mesajlaşarak ya da telefonlaşarak birbirinize dil öğrenme sürecinizde yardımcı olabilirsiniz. Hem de bu süreçte gerçekten çok iyi anlaşacağınız insanlarla tanışabilirsiniz. Mektuplar, postalar gönderebilir; kültür alışverişinde bulunabilirsiniz. Hatta gerçek hayatta buluşma imkanınız bile olabilir belki.


 Fakat böyle iyi anlaşacağınız bir arkadaş bulmak o kadar da kolay olmayabilir. İyi niyetli insanların yanında kötü niyetli insanların bulunduğunu da unutmamak gerekiyor. Dili, dini, ırkı, konuştuğu dil ne olursa olsun; dünyanın neresinde yaşıyorsa yaşasın her yerde her türden insan bulunabilir. Bu konuda çok dikkatli olmak ve kendinizi bu tür insanlardan korumak gerekir.



 İnternet ortamında insanlar çok daha rahatlardır. Kendilerini tanımayan bireylerden oluşan bir çevrede olmaları, herhangi bir durumda izlerini kolayca kaybettirebilmeleri, hatta fake profiller oluşturabilmeleri insanları çok daha özgürce davranmaya iter. Özgürce davranmak aslında kötü bir şey değildir; karşınızdakini rahatsız etmediğiniz, taciz etmediğiniz sürece. 



  İşte bu uygulamalarda yeni biriyle tanışırken, muhatabınızın amacından tam olarak emin olamayacağınız için bazı noktalara dikkat etmekte yarar vardır:
  • profil fotoğrafı kendisinin mi
  • öğrenmek istediği dile uygun bir profil hazırlamış mı
  • konuyu sürekli din, siyaset, cinsellik gibi farklı yerlere çekmeye çalışıyor mu
  • henüz yeni tanışmanıza rağmen ısrarla sizin fotoğrafınız ya da görüntülü arama için istekte bulunuyor mu

 Bunlara dikkat etmeniz, edineceğiniz dil değişimi arkadaşınızın öğrendiğiniz dile katkısının maksimum düzeyde olmasını sağlar. Hem de arkadaşlığınızın uzun süre devam etmesini sağlar. Böylece kısa sürede çok daha iyi bir Koreceye sahip olabilirsiniz.

 Peki hangi uygulamaları kullanalım?

1. Hello Talk 

 En iyi arkadaşlarımı bulduğum uygulama olduğu için Hello Talk ile başlamak istedim. Çin menşeili bir uygulama olan Hello Talk, size normal ve VIP üyelik seçenekleri sunar. VIP üyelikle sınırsız mesaj çeviri hakkına, 25 kişiye kadar mesaj atma hakkına ve üç tane dili aynı öğrenme imkanına sahip olursunuz. Normal üyelikte günde 10 mesaj çeviri hakkına, sadece 10 kişiye mesaj atma hakkına ve bir tane dil öğrenme hakkına sahip olursunuz. 

 Hello Talk'ta sadece konuştuğunuz dili öğrenmeye çalışan kişilerle iletişim kurabilirsiniz. Yani dilinizi Türkçe seçtiğinizde karşınıza sadece Türkçe öğrenmeye çalışan Koreliler çıkacaktır. Kişi sayısı az olduğu için arkadaş bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Fakat Hello Talk, Instagram benzeri bir paylaşım alanı da sunar. Böylece çok daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.

 Uygulamayı akıllı telefonunuza indirmek için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli:


 2. Tandem

 Hello Talk'a göre çok daha kullanışlı bir uygulama olan Tandem'de kişi sayısı sınırlaması ya da öğrenebileceğiniz dil sayısında sınırlama yok. Sadece sınırsız çeviri hakkı ve diğer bazı özellikler premium kullanıcılar için mevcut. Ayrıca başka dilleri (mesela İngilizce) öğrenmek isteyen kullanıcılara da ulaşabiliyorsunuz. Tandem'in aldığı önlemler sayesinde kullanıcıların büyük bir çoğunluğu temiz profilli. Ayrıca belli bir konuşma süresinden sonra karşınızdakinin profiline onun hakkındaki düşüncenizi not düşerek, o kullanıcı hakkında geri bildirimde bulunabilirsiniz. 

 Uygulamayı indirmek için:  


 Google Play'den daha bir çok dil değişimi uygulaması indirebilirsiniz. Ben en sık kullandıklarımı paylaşmış oldum.

 Eveeet, bugünkü yazının da sonuna geldik. Umarım işinize yarayacak, faydalı bir yazı olmuştur. Soru, düşünce ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakmayı unutmayın! Yarın görüşmek üzereee🏃



Esen kalın💗


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hanja (Hanca) Nedir?

 Herkese yeniden merhaba,  Bugünkü yazıda Korece öğrenenler için çok ama çok önemli bir şeyden, 'Hanja'dan bahsedeceğim. Eğer hanja öğrenirseniz Korece gözünüze çok ama çok farklı görünmeye başlayacak! Ve çok daha eğlenceli bir hal alacak. O zaman başlayalım!  Hanja nedir?  Gelin bu soruyu şu ünlü Korece sözlüğü Naver'a soralım.  Hanja(한자): Çin'de ortaya çıkmış günümüzde de kullanılmakta olan Çince karakterler.  Aslında Hanja sözcükleri Türkçemizde bulunan Arapça ve Farsça sözcükler gibi düşünebiliriz. Nasıl bizde bu kelimeler nispeten daha karmaşık ve zorsa (ihtimam, mukadderat), aynı şekilde Korecede de Hanja sözcükler genel olarak daha yüksek seviye sözcüklerdir. Bu yüzden Hanjanın mantığını iyice kavrarsanız orta ve yüksek seviye Korece sizin için çok daha kolay hale gelecektir.  Hanja'nın mantığı nedir?  Evet Hanja karakterler size karmaşık görünebilir. Fakat dünyada her şeyin bir mantığı olduğu gibi Hanja'nın da bir mantığı vardır. Eğer bu mantığı öğrenirs

Korece Çalışmak İçin Pratik Uygulamalar!

 Bulutlu ve kasvetli bir günden herkese merhaba! Bu uğursuz havayı neşeli Korece şarkılarla dağıtmaya çalışan ben, işinize çok yarayacak bir konuyla karşınızdayım. Umarım önerilerim sizin de hoşunuza gider:)  Bir önceki yazımda Korece çalışmaya nasıl başlamalıyım sorusunu yanıtlandırmıştım. Bu yazıda ise Korece çalışma sürecinde bana çok yardımı dokunan bazı uygulamaları tanıtacağım. Önerilerim daha çok temel seviye Korece çalışanlar için olmakla beraber bazı uygulamalar orta ve yüksek seviye Koreceyi de kapsamaktadır. Her uygulama önerisinin altına o uygulamanın linkini bırakacağım^-^  O zaman başlayalım! 1. Duolingo  Baştan söylemem gerekir ki eğer Duolingo üzerinden Korece öğrenmek istiyorsanız temel İngilşce bilgisine sahip olmalısınız. Çünkü Türkçe konuşan kullanıcılar için Korece öğrenme seçeneği sunulmamış. Bu yüzden ana dilinizi İngilizce seçmeniz gerekecek.     Duolingo'yla oyun oynar gibi adım adım kelime dağarcığınızı genişletip özet konu anlatımıyla kısa sürede grameri

Korece Zor Mu?

 Herkese merhabalar!   Bugün hakkında her gün birçok soru gelen bir konuyu ele almaya karar verdim. Koreliler bile Türklerin Korecesinin çok iyi olduğunu düşünürken, Korece öğrenmek isteyip de bir türlü başlamaya cesaret edemeyen ve Korecenin zorluğundan endişe eden arkadaşlar var. Umarım bu yazı sizin için faydalı olur.  Korecenin zorluk derecesini dört farklı başlık altında ele alacağım: Kore alfabesi Hangeul, Korece telaffuz, Korece kelimeler ve Korece gramer.   Hazırsanız başlayalım! ㄱㄱ!  1. Hangeul  Birçok insan Çince karakterlerden dolayı bütün Asya dillerinin alfabelerinin içinden çıkılmaz olduğunu düşünür. Korece öğrenmek istiyorsanız bu konuda endişelenmenize hiç ama hiç gerek yok. Hangeul da aynı Latin alfabesi gibi harflerden oluşur, heceleri karşılayan karakterlerden oluşmaz.   Hangeul, zaten kolaylık amaçlı oluşturulmuş bir alfabedir. Hangeul'ın tarihine kısaca bakarak bunu anlayabiliriz:  Joseon Hanedanı'ndan Kral Sejong'un 1443 yılında halkın okuryazarlık ora